Co wywołuje pokrzywkę pokarmową i jak jej zapobiec?
Pokrzywka pokarmowa to jedna z postaci pokrzywek alergicznych, którą wywołują produkty spożywcze lub zawarte w nich dodatki. Przyczyną powstawania zmian na skórze (przypominających te, które wywołuje poparzenie przez pokrzywę) jest uwalnianie histaminy z mastocytów znajdujących się w skórze.
Co wywołuje pokrzywkę pokarmową
Pokrzywka pokarmowa najczęściej ma charakter ostry. Wywołują ją białka zawarte spożywanych pokarmach. Na liście takich pokarmów znajdują się m.in.:
• mleko krowie,
• sery,
• jaja,
• ryby,
• skorupiaki,
• orzechy,
• pszenica,
• soja,
• owoce, warzywa
Reakcje alergiczną wywołać mogą także niektóre dodatki do żywności, czyli barwniki, konserwanty albo niektóre przyprawy. Pokrzywka pokarmowa może być IgE-zależna (objawy pojawiają się natychmiast) lub IgE-niezależna (objawy występują nawet po wielu godzinach).
Jakie są objawy pokrzywki pokarmowej?
Mechanizm powstawania pokrzywki jest bardzo skomplikowany. W uproszczeniu – na skutek reakcji układu immunologicznego na antygen dochodzi do degranulacji komórek tucznych, które uwalniają mediator zapalenia-histaminę. Pojawia się rumień, który jest efektem rozszerzenia naczyń krwionośnych w skórze. Następnie pojawia się bąbel pokrzywkowy wynikający ze wzrostu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Zmiany te mogą pojawić się w dowolnym miejscu na ciele, ograniczyć się do pojedynczych obszarów lub zająć całą skórę. Niekiedy też utrzymują się krótkotrwale w jednej lokalizacji, a następnie pojawiają się w innej. Zmianom skórnym towarzyszy
silny świąd.
Bąble są jednak niebolesne i zwykle znikają bez śladu (nie pozostawiając blizn czy przebarwień) w ciągu kilka godzin. Często pokrzywka przybiera postać obrzęku naczynioruchowego. To niebezpieczny objaw, który może zwiastować wstrząs anafilaktyczny, czyli reakcję alergiczną zagrażającą życiu. Dlatego jeśli chory zaobserwuje u siebie rozległy obrzęk ,oraz tkliwość dotykową skóry warg, powiek, trudności z przełykaniem, nasilającą się duszność, zawroty głowy, kołatanie serca powinien niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Na czym polega diagnostyka pokrzywki pokarmowej?
Lekarz dermatolog-alergolog przeprowadza dokładny wywiad dotyczący choroby, zleca badania krwi .
W ustaleniu czynnika alergizującego pomocna jest często dieta eliminacyjna, polegająca na czasowej rezygnacji ze spożywania określonych grup pokarmów i obserwacji reakcji organizmu.
Czy można wyleczyć pokrzywkę pokarmową?
Często mimo eliminacji potencjalnego alergenu pokarmowego ponowne jego spożycie powoduje nawrót choroby. W leczeniu pokrzywki stosowane są leki p.histaminowe, a pokrzywka skóry z reguły wymaga unikania wyzwalających ją czynników. Leczenie polega więc w dużej mierze na eliminacji pokarmów, które mogą sprawić, że pokrzywka na rękach powróci. Za nasilenie zmian mogą też odpowiadać m.in. truskawki (powodują wzrost histaminy) oraz alkohol (rozszerza naczynia). Jeśli zmagasz się z pokrzywką pokarmową, skontaktuj się z nami – w naszym Centrum Dermatologicznym znajdziesz doświadczonego alergologa, który przeprowadzi odpowiednie badania i testy.